Wie zijn we?

‘België dat zijn Wij!” is een initiatief van een aantal bezorgde burgers waarvoor Saïda Sakali, Els De Schepper en Luc Baeckeland tekenen.

De artistieke leiding is in handen van Els De Schepper. Zij kan daarvoor rekenen op samenwerking met het Nationaal Orkest van België, Dirk Brossé, en Stijn Kolacny. Dirk Van De Catsyne is de uitvoerend producent.

Intercultureel Centrum De Centrale levert het zakelijk platform aan voor de realisatie van het project.

“Koor & Stem”, “À Cœur Joie” en “Musikverband Födekam Ostbelgien” stellen al hun expertise ter beschikking voor het welslagen van het event.

Visit Brussels, organisator van het Irisfeest, is gastheer voor het korenproject dat kadert in het programma van het Brussels themajaar “Mixity”. Het initiatief kan rekenen op de steun van Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel, Sven Gatz en van Brussels minister van Financiën, Begroting en Externe Betrekkingen Guy Vanhengel en onze privépartners MyGuest en P&V.

‘België dat zijn Wij!’ is een totaalspektakel dat alle muzikale en maatschappelijke grenzen aftast. ‘België dat zijn Wij!’ bestaat uit een koorformatie die samen met topartiesten uit de Belgische pop- en rockwereld, begeleid door het Nationaal Orkest van België het beste van zichzelf zal geven op 7 mei op het Paleizenplein in Brussel tijdens het Irisfeest.

Samen brengen zij een bruisende, hedendaagse, en verrassende liveshow die je doet rillen als een Noorse winter en nazinderen als een tropische zomer. En daar hoor jij ook bij! Kom met ons meezingen en dansen op 7 mei tijdens dit unieke grensoverschrijdende concert.

‘België dat zijn Wij!” is ons visitekaartje voor de wereld. Samen representeren wij ons België: een land van tegenstellingen en conflicten, van solidariteit en compromis, kruispunt van culturen, absurdistisch Mekka aan de Noordzee, kruitvat van ongezouten meningen. Een land dat geen samenvatting verdraagt is het België waar we van houden en dat ons zo dierbaar is.

‘België dat zijn wij’ brengt diverse muzikale tradities uit dit land samen op een ‘Only in Belgium’-manier: Elke artiest representeert zichzelf en een deel van België. Iedere song heeft een bijzondere betekenis, die zowel persoonlijk als universeel is. Duidelijk genoeg? Verwacht je dan vooral aan het onverwachte!

Het speciaal voor dit event samengesteld koor onder leiding van Stijn Kolacny, zal begeleid worden door het Nationaal Orkest van België dat voor dit event onder leiding van Dirk Brossé zal staan. Zing samen met Ozark Henry, Marie Daulne, Sandra Kim, Natalia, Jef Neve, Christoff, Els De Schepper, Merdan Teplak Will Tura, Binti, Viktor Lazlo, Typh Barrow en vele anderen … songs die behoren tot ons collectief geheugen.

Doelstelling van het project:

Hoe ziet een samenleving eruit waarin alle mensen die in Vlaanderen, Wallonië en Brussel met andere woorden in België wonen zich thuis kunnen voelen, ongeacht hun afkomst of levensovertuiging? Welke ingrediënten horen thuis in een nieuwe maatschappij die mensen met elkaar verbindt en die onderlinge verschillen vruchtbaar maakt?

De aantrekkingskracht van radicale varianten van levensbeschouwingen en religies op burgers, en de negatieve perceptie over de levensbeschouwing en/of religie van de ander als gevolg van de radicalisering, de behoefte om gedeelde waarden ook meer ingang te doen vinden (gedeeld burgerschap), maakt die vraag des te urgenter.

Zowat alle maatschappelijke sectoren zijn gemobiliseerd om ingrediënten voor die nieuwe samenleving aan te leveren.

Het is de verdienste van vele kunstenaars dat men de uitsluiting, de ontworteling, de vertwijfeling, de vervreemding, de verleiding, het machismo, de miseducation en de woede die veelal als een cocktail aan de basis van de radicalisering liggen; dat men die cocktail of de ingrediënten ervan onderzoekt, artistiek transformeert en het resultaat als een spiegelbeeld iedereen voorhoudt.

Met het project “België dat zijn wij!” spreken wij de verwachting uit dat het artistieke veld ook op zoek gaat naar de verbeelding van een België waarin diversiteit en verdraagzaamheid in alle lagen van de bevolking, voor alle leeftijden is doorgedrongen. België dat zijn WIJ!
Belgie